تونل انجماد، قادر است در مدت زمان بسیار کوتاهی مقادیر زیادی از محصولات را به بهترین شکل منجمد کند. این نوع تونل، یک وسیلۀ مناسب و پرکاربرد برای شرکت ها و صنایعی است که می خواهند به صورت منظم مقادیر بسیار زیادی از موجودی خود را منجمد کنند. به نوعی می توان گفت این تونل بهترین گزینه جهت نگهداری اصولی محصولات و مواد غذایی در دمای بسیار پایین محسوب می شود.
تونل انجماد چیست؟
بهتر است بدانید تونل انجماد، یک وسیلۀ ضروری و مهم در صنایع و شرکت هایی است که در ساخت یا نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی همچون ماهی، گوشت، غلات، غذاهای دریایی، غذاهای فرآوری شده و آماده و محصولات کشاورزی فعالیت دارند. این تونل قادر به ارائۀ قدرت انجماد فوق العادۀ فلاش در ابعاد بزرگ است. منظور از انجماد فلاش، فرآیندی است که طی آن اجسام فقط در عرض چند ساعت و توسط تماس مستقیم با نیتروژن مایع منجمد یا قرار دادن آن ها در دمای کرایوژنیک منجمد می شوند.
انواع تونل انجماد
تونل انجماد بر حسب عملکرد، دارای انواع متفاوتی است، به گونه ای که می توان به نمونه های وزشی، تماسی، حاوی نوار نقاله و … اشاره کرد. در مدل های وزشی هوای سرد به وسیلۀ فن ها، از روی محصولات عبور کرده و باعث منجمد شدن آن ها می شود. همچنین در روش تماسی مواد در داخل و بین جداره ها قرار می گیرند و در برخی موارد هوا به وسیلۀ تسمه نقاله، از داخل فریزر عبور می کند. همچنین خوب است بدانید که در روش تماسی مواد به صورت مستقیم با نیتروژن مایع تماس داده می شوند. IGF نیز یکی دیگر از تونل های انجماد است که در آن دمای درونی مواد به مدت ۲ ساعت یا کمتر از دمای بحرانی عبور کرده و انجماد با سرعت بسیار بالایی رخ می دهد.
تونل انجماد چه کاربردی دارد؟
تونل انجماد به دلیل داشتن مزایا و قابلیت های بسیار، از کاربردهای بسیار زیادی برخوردار است. این تونل قادر به منجمد کردن مواد در زمان بسیار کوتاهی است. همچنین از متلاشی شدن سلول ها جلوگیری می کند و باعث حفظ بافت مواد غذایی می شود. جلوگیری از رشد باکتری ها و فساد مواد از دیگر مزایای این تونل به شمار می آید. همانطور که می دانید امروزه بازار مواد غذایی منجمد، به طور گسترده ای در حال رشد است. از آنجا که شرکت های متعددی تمایل دارند، محصولات غذایی خود را منجمد کنند و آن ها را به شکل دیگری به فروش برسانند، اهمیت استفاده از این تونل به طور قابل توجهی افزایش پیدا می کند. لازم به ذکر است که این نوع تونل ها قادر هستند سرمایی بین ۳۰- درجه تا ۶۰- را تولید کنند. بنابراین دامنۀ استفاده از این تونل ها بسیار زیاد است. به گونه ای که تونل های انجماد یکی از مهم ترین تجهیزات جهت نگهداری مواد مصرفی همچون ماهی، گوشت، میوه، سبزیجات، آبمیوه، مرغ ،تخم مرغ و … محسوب می شوند.
تجهیرات و قطعات تونل انجماد
جالب است بدانید که یکی از فاکتورهای مهم در طراحی و ساخت تونل انجماد، ظرفیت آن است. برای انجماد مواد غذایی با سرعت و حجم بالا باید از تونل های انجمادی استفاده کرد که به تجهیزاتی همچون شیرهای انبساط، اواپراتور، تابلو برق، عایق و کمپرسور دو مرحله ای نیاز دارد. در واقع محاسبات طراحی این نوع تونل براساس یکسری عوامل همچون دمای انجماد، زمان انجماد، نوع ماده مورد نظر برای انجماد و میزان ماده صورت می پذیرد. نکته ای که در طراحی این سیستم باید مورد توجه قرار گیرد، کاهش زمان انجماد است؛ زیرا کاهش زمان انتظار به نوعی موجب حفظ بافت اصلی مواد غذایی می شود. برای این کار می توان از مبردهای متفاوتی همچون آمونیاک و فریون ها استفاده کرد.
لازم به ذکر است که در این تونل ها برای گردش جریان هوای سرد، یکسری سقف های کاذب تعبیه شده است. در واقع سرعت جریان هوا باید خیلی بالا باشد تا نرخ انتقال حرارت افزایش پیدا کند. همچنین درب های تونل انجماد، از پیچ های مخصوصی جهت کار در فشار بالا تشکیل شده است. نکتۀ قابل توجه این که پیچ ها در انواع پلی استر، ضد زنگ و پی وی سی هستند. این تونل ها همچنین از آلومینیوم عایق کاری شده و گسگت های ویژه جهت حفظ دما تشکیل شده اند.